ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
- wskarakasi
- 26 Φεβ 2024
- διαβάστηκε 2 λεπτά
Ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες του ιατρικού λειτουργήματος είναι ο σεβασμός του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ασθενούς. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η οποιαδήποτε ιατρική ενέργεια θα πρέπει να στηρίζεται στην έγκυρη συναίνεση του ασθενούς και η εγκυρότητα της συναίνεσης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από την προηγούμενη ενημέρωση του ασθενούς, σχετικά με την ασθένειά του (διάγνωση, πρόγνωση, μέθοδος θεραπείας, εναλλακτικές θεραπείες, ενδεχόμενοι κίνδυνοι), ώστε να μπορεί αυτός εν πλήρη γνώσει όλων των παραμέτρων να ασκήσει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης και να αποφασίσει σχετικά. Έτσι η υποχρέωση ενημέρωσης του ασθενούς ανάγεται σε βασική επαγγελματική υποχρέωση του ιατρού.
Θεμέλιο της υποχρέωσης ενημέρωσης του ασθενούς αποτελούν η υποχρέωση του γιατρού να σέβεται την προσωπικότητα του ασθενούς καθώς και η σχέση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης που συνδέει γιατρό και ασθενή.
Η ενημέρωση του ασθενούς δεν αποτελεί μια «μονοσήμαντη διαδικασία», αλλά μπορεί να διακριθεί σε περισσότερα είδη ενημέρωσης. Η θεραπευτική ενημέρωση περιλαμβάνει την ενημέρωση για την διάγνωση, την ενημέρωση για την απαιτούμενη θεραπεία (λχ οδηγίες σχετικά με τη λήψη κάποιου φαρμάκου και τις ανεπιθύμητες ενέργειές του) καθώς και την ενημέρωση για την εξέλιξη της υγείας του ασθενή, μπορεί δηλαδή να εμφανιστεί σε όλα τα στάδια του ιατρικού έργου. Η ενημέρωση περιλαμβάνει το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της ιατρικής πράξης, την πρόγνωση, την πρόοδο της θεραπείας, τις επιπλοκές της θεραπείας, τις πιθανές αλλαγές της αγωγής κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, τις συνέπειες άρνησης του ασθενή αναφορικά με τη θεραπεία.
Η ενημέρωση του ασθενούς θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλο χρόνο (έγκαιρα), πριν από τη διενέργεια της προτεινόμενης ιατρικής πράξης, έτσι ώστε να αφομοιώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Η ενημέρωση και έγκυρη συναίνεση του ασθενούς απαιτείται για να μην συνιστά η ιατρική πράξη προσβολή της προσωπικότητας του ασθενή και ειδικότερα υπό την έκφανση του δικαιώματος αυτοδιάθεσης ως προς το σώμα και την υγεία του, και της προσωπικής ελευθερίας, το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 2 παρ. 1, 5 παρ. 1) και τον ΑΚ (άρθρ. 57,59) και το οποίο πλέον εξειδικεύεται στα άρθρ. 11 και 12 του ΚΙΔ.
Η αθέτηση της υποχρέωσης ενημέρωσης οδηγεί σε πλημμελή εκπλήρωση της σύμβασης ιατρικής αγωγής και συνακόλουθα σε υποχρέωση αποζημίωσης.
Ευθύνη προς καταβολή εύλογης χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης στοιχειοθετείται στην περίπτωση που ιατρός διενεργεί ιατρική πράξη σε ασθενή χωρίς προηγούμενη πλήρη ενημέρωση του ασθενή αυτού και άρα χωρίς έγκυρη συναίνεση του τελευταίου για τη διενέργεια της πράξης αυτής. Η σχετική δε αξίωση του ασθενούς είναι αυτοτελής σε σχέση με αξίωσή του για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης που συνίσταται σε βλάβη της υγείας του, προκαλούμενης από ιατρική πράξη που διενεργείται κατά παράβαση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας
τηλεφωνικά (+30) 210 64 22 550
ή μέσω της πλατφόρμας: https://www.karakasilioti.com/κλειστε-ραντεβου
Comments